CIAK-Blog post Subas || Home

Šta šteti akumulatoru?

Šta šteti akumulatoru?

 

– Korišćenje akumulatora koji je u polu ispražnjenom stanju

Držanje akumulatora u polu ispražnjenom stanju koji je van upotrebe, ili na vozilu koje se ne koristi. Nakon određenog vremena dolazi do procesa sulfatizacije koji negativno utiče na akumulator. Reč je o stvaranju kristala unutar ćelija akumulatora koje je nemoguće vratiti iz kristalnog u tečno stanje

Akumulator je bolje držati u hladnim nego u toplim prostorijama ukoliko se ne koristi,pre toga obavezno dopuniti akumulator na 100% napunjenosti.

Sve vrste akumulatora zahtevaju održavanje. Na određen vremenski period neophodno je dopuniti akumulator kod servisera strujom adekvatnog intenziteta i očistiti isti spolja zbog eventualnog pojavljivanja “površinskih-parazitskih struja”. To će produžiti njegov vek i uticati na pouzdanost istog i u ekstremnim uslovima

Redovnom proverom svih elektroinstalacija na vozilu, kao i potrošača kod auto električara, uz obaveznu proveru punjenja alternatora i ispravnosti anlasera, smanjujete rizik da usled nekog nedostatka u tom delu, akumulator bude izložen slabijoj dopuni ili pražnjenju. To može značajno uticati na radni vek akumulatora.

Treba izbegavati brza punjenja i takozvane “boostere”. Pomenute treba koristiti samo u ekstremim slučajevima (ukoliko ste na nekom zavejanom putu i slično). Oni utiču na oštećenje akumulatorskih ćelija, te nakon jednog ili dva punjenja na taj način, akumulator gubi svoja osnovna svojstva i kapacitet mu opada.