CIAK-Blog post Subas || Home

SAVETI ZA ODRZAVANJE AKUMULATORA

Pravilno održavanje akumulatora i punjenje akumulatora veoma je važno za adekvatan i normalan rad automobila. Redovna briga o akumulatoru može značajno da produži njegov vek trajanja, kao i da podigne pouzdanost vozila na viši nivo. Ukoliko redovno proveravate akumulator na svom automobilu moći ćete na vreme da primetite da li sa njim nešto nije u redu, pa samim tim i da reagujete ukoliko je to potrebno.

Akumulatori obično imaju dug životni vek, ali, sigurno je da neće trajati zauvek, i u nekom trenutku ćete doći u situaciju kada će biti neophodno da nešto preduzmete kada je akumulator u pitanju. Opšte pravilo je da akumulator u automobilu nakon 5 godina upotrebe počinje da ulazi u starost i trebalo bi razmišljati o njegovom menjanju.

S obzirom na to da akumulator nije komplikovana sprava, nije potrebno neko veliko znanje o njima kako bi se pravilno održavali. To znači da neke stvari možete rešiti i sami. Nudimo vam praktične savete koji će pomoći da akumulator u vašem automobilu uvek bude u vrhunskom stanju.

PRONAĐITE KOJI SU NAJBOLJI AKUMULATORI ZA AUTO KOJE VOZITE

Kada dođete u situaciju da morate da zamenite akumulator u svom automobilu, najbolja opcija je da odaberete onaj koji je među najboljima na tržištu i koji će biti siguran partner vašeg automobila. Akumulator Varta je odličan izbor s obzirom na to da ovi akumulatori pružaju duži radni vek, manje korozije i niži trošak vlasništva.

Naravno, uvek morate proveriti kakav se akumulator preporučuje za vaš model automobila. Nemojte se zaletati i kupovati akumulator samo na osnovu njegovog kapaciteta, već uzmite u obzir i druge bitne parametre. To su pre svega:
- Dimenzije prostora za akumulator u automobilu,
- Količina kapacitivnosti akumulatora (Ah) koja je potrebna
- Količina struje hladnog starta (CCA) u (A) koju treba da ima akumulator

Varta akumulatori su prava pokretačka snaga, koji se prvenstveno koriste u novijim automobilima, ali možete ih ugraditi i u polovnjake i na taj način oplemeniti svoje vozilo. Ovi akumulatori pouzdano pokreću motor automobila i efikasno smanjuju potrošnju goriva.

BRINITE O AKUMULATORIMA

Tokom letnjih meseci i toplog vremena, kada je sunce najjače, preporuka je da svoje vozilo uvek držite u garaži, kako biste smanjili izloženost automobila ekstremnim temperaturama. Na visokim temperaturama može doći do isparavanja tečnosti koja se nalazi u akumulatoru, što svakako utiče na celokupnu snagu akumulatora.Tečnost koja se nalazi u akumulatoru zapravo je smeša destilovane vode i sumporne kiseline. Svako isprenje ili curenje iz akumulatora uticaće na njegovu radnu sposobnost, a vas može izložiti nepotrebnom trošku, koji može biti izbegnut samo malim zalaganjem.

Pored toplog vremena i hladnoća može posebno loše uticati na akumulator automobila. Održavanje akumulatora zimi može biti veliki izazov, posebno ako su u pitanju akumulatori na dizel motorima, s obzirom na to da kod njih grejači rade još neko vreme i nakon startovanja.

ČUVAJTE ENERGIJU AKUMULATORA

Akumulatoru je potrebno određeno vrijeme da se napuni, stoga su česta, kratka putovanja automobilom prava smrt za akumulator. Vodite računa o ovome s obzirom na to da ukoliko često imate vožnje na kratkim udaljenostima, postoji velika mogućnost da se ukupni kapacitet punjenja akumulatora smanji. U nekim slučajevima može da se desi da se akumulator u potpunosti isprazni. Iako je ovo naizgled bezazleno, nekada i sitne greške mogu uništiti ceo automobil.

Prazan akumulator vas može zateći ukoliko zaboravite da isključite svetla na automobilu. Stručnjaci koji se bave servisima automobila smatraju da ne postoji gora stvar za “zdravlje” akumulatora od upaljenih svetala na ugašenom automobilu. Čak i ako ga ne iscede u potpunosti, upaljena svetla će mu sigurno znatno skratiti životni vek.